Hoe ontdek je wat je écht wilt?

Je hart volgen, willen we dat niet allemaal? Werk doen waar we blij van worden? Maar wat als je ook gewoon de hypotheek moet betalen of de huur van je gezellige appartement? Kies je voor je dromen of voor zekerheid?

Elle Luna geeft ons advies in haar boek Op de tweesprong van moeten en willen – wat doe je en wat wil je echt? Hoe blijf je trouw aan jezelf in een wereld waarin je vooral van alles moet? Elle beschrijft dit moment in haar boek als een tweesprong van ‘moeten’ en ‘willen’.

‘Moeten’ is dat wat we denken wat we moeten doen, wat anderen of de maatschappij van ons verwacht. ‘Willen’ is waar we van dromen, dat doen waar we blij van worden, waar ons hart sneller van gaat kloppen.

En als je eenmaal op deze tweesprong in je leven staat, wat kies je dan? Welke weg kies je? Of er is misschien een alternatieve route die je kunt nemen?

Een baan, carrière of roeping?

Elle beschrijft in haar boek dat er een verschil is tussen een baan, een carrière en een roeping. En Elle is vooral op zoek naar haar roeping: iets wat je graag wilt doen ongeacht of je hier veel geld mee verdient of waardering voor ontvangt. Het werk zelf is de beloning.

“If you can see your path laid out in front of you step by step, you know it’s not your path. Your own path you make with every step you take. That’s why it’s your path.”
– Joseph Campbell

Het klinkt mooi, je passie volgen, maar wat doe je als je daarmee geen geld kunt verdienen? Er moet toch brood op de plank komen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je werkleven vorm te geven.

Je (werk)leven vormgeven

Je kunt bijvoorbeeld tijd vrijmaken voor je passie in de avonden of weekenden. Of misschien red je het financieel om parttime te werken voor je vaste lasten en kun je de resterende tijd gebruiken om je dromen vorm te geven.

Zo was de schrijver T.S. Eliot bijvoorbeeld ook een bankier en Albert Einstein had een ‘simpele’ kantoorbaan om in zijn onderhoud te kunnen voorzien.

Je hoeft niet je baan op te zeggen om je passie of je roeping te vinden. Begin klein: wat vind je leuk om te doen? Wat zijn je interesses? En maak hier tijd voor in je dagelijkse leven.

Begin bijvoorbeeld met 10 minuten per dag in de ochtend. Het lijkt misschien niet veel, maar na 5 dagen heb je al bijna een uur geïnvesteerd in je dromen.

Neem de eerste stap

Begin met een eerste stap. Ontdekken wat je echt wilt verloopt soms niet als een duidelijke rechte lijn, maar als een hobbelige weg vol obstakels. Volg je interesse, probeer dingen uit, durf te mislukken en geniet van de reis die je maakt.

Na elke stap die je neemt, ontdek je weer iets nieuws over jezelf en over je verlangens.

Het is zoals Lao-Tzu al zei: “A journey of a thousand miles begins with a single step.” De keuze is aan jou, kies jij voor ‘moeten’ of voor ‘willen’?