Het geheim van de 4 gezondste volken

We worden steeds ouder, maar blijven we ook gezond en vitaal? Er leven 4 volken op aarde die opmerkelijk fit zijn en met gemak 100 jaar worden. Wat is hun geheim?

We kennen de tips nu wel. Om gezond te leven moet je voldoende bewegen, weinig stress ervaren en de snackbar zoveel mogelijk links laten liggen.

Of is er meer voor nodig om gezond oud te worden? Hoe kan het dat er 4 volken op aarde zijn die wél gezond en gelukkig oud worden? Zonder al die vervelende ziektes die bij ouderdom lijken te horen?

Wie zijn deze oergezonde volken?

Deze oergezonde volken vind je op verschillende plekken op aarde. Geïsoleerd in de bergen in Centraal-Azië leven de Hunza’s. In de Kaukasus wonen de Abchasiërs en tegen het Andesgebergte in Zuid-Amerika ligt het dorp Vilcabamba. En op het Japanse eiland Okinawa vind je opvallend veel gezonde 100-jarigen.

Wat deze 4 verschillende groepen met elkaar gemeen hebben? Ze worden behoorlijk oud. Maar dat niet alleen, ze worden ook nog eens vitaal oud. Deze mensen zijn tot op hoge leeftijd nog fit en gezond. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Wat valt op aan hun manier van leven?

1. Gezond dieet

Het eerste wat opvalt aan deze gezonde volken is hun eetpatroon. Geen McDonalds, kant-en-klare magnetronmaaltijden of afhaalpizza’s. Ze eten puur natuur en verbouwen hun eigen voedsel. Deze volken eten alles vers van het land. Wat ze eten? Vooral veel groente, fruit, noten, zaden, gezonde vetten en weinig dierlijke producten. Ze eten nauwelijks tot geen vlees.

2. Geen ziekten

Plantaardige maaltijden vol met voedingsstoffen en vitamines zorgen voor een slank lichaam dat in balans is. Ziektes komen vrijwel niet voor. Geen alzheimer, kanker en hart- en vaatziekten. Gezond eten is een goede basis voor een gezonder leven, maar een bio-dieet is niet het enige ingrediënt voor een gelukkig leven.

3. Dagelijkse portie beweging

Naast hun voedzame dieet, krijgen deze gezonde volken een behoorlijke dosis beweging. Ze gaan niet naar een dure sportschool, maar bewegen elke dag in de buitenlucht. Ze werken bijvoorbeeld op het land om hun eigen voedsel te verbouwen. Of ze wandelen door de bergen om vrienden te bezoeken en gezellig samen te eten.

4. Verbondenheid

Verder voelen deze mensen een enorme verbondenheid met elkaar. Mensen helpen elkaar. Ouderen krijgen veel respect van jongere generaties en worden niet gediscrimineerd vanwege hun leeftijd en blijven tot op hoge leeftijd lichamelijk actief. Angst voor rimpels en ouderdom is er niet. Er is veel ruimte voor sociaal contact en ontspanning.

5. Rijkdom

Rijkdom betekent voor deze gezonde volken geen miljoenen op de bankrekening, maar elkaar helpen. Relaties zijn belangrijker dan een groot huis met een zwembad. In plaats van hun geld uit te geven aan spullen, brengen ze hun tijd liever met elkaar door.

Kortom: een actief leven met waardevolle sociale contacten is erg belangrijk voor deze mensen. Tijd doorbrengen met vrienden en familie, je bezittingen delen met anderen geeft deze volken veel voldoening. En stress of deadlines? Daar doen ze niet aan.

Bronnen:

John Robbins – 100 en gezond