12 manieren om gelukkiger te worden

Geluk komt niet zomaar uit de lucht vallen, daar moet je iets voor doen volgens professor Sonja Lyubomirsky. Wat je kunt doen om gelukkiger te worden? Meer geluksactiviteiten toevoegen aan je dagelijkse leven.

Hoe dat werkt? Sonja, professor in de positieve psychologie, beschrijft in haar boek De maakbaarheid van het geluk 12 manieren om dat voor elkaar te krijgen. Want hoe zit het eigenlijk met geluk? Kunnen we daadwerkelijk leren om gelukkiger te zijn of te worden? Oftewel: is geluk maakbaar?

Onderzoekster Sonja denkt van wel. Het slechte nieuws? Geluk is voor de helft al voor ons bepaald door onze genen en 10% wordt door onze omgeving bepaald. Het goede nieuws: dan blijft er maar liefst 40% over waar we wél invloed op kunnen uitoefenen.

Geluk is dus voor 40% maakbaar. Maar, juich niet te vroeg, daar moet je wel iets voor doen. Volgens Sonja is dat het waard, want gelukkige mensen zijn gezonder, productiever, creatiever en ook nog eens socialer.

De 12 manieren om gelukkiger te worden

1. Oefen dankbaarheid

Dankbaarheid is volgens Sonja een tegengif tegen negatieve emoties. Het neutraliseert afgunst, hebzucht, vijandigheid, bezorgdheid en irritatie. Klinkt goed, toch? Je kunt bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboek bijhouden of simpelweg elke dag even stil staan bij waar je dankbaar voor bent.

2. Word een optimist

Hoe kun je leren om optimistischer in het leven te staan? Train je ‘optimismespieren’ door een brief te schrijven aan jezelf over je ideale toekomst. Wat verwacht je van je leven binnen 1, 5 of 10 jaar? Of stop bij elke negatieve gedachte die je hebt wat geld in een spaarpot. En denk vervolgens aan iets positiefs.

3. Vergelijk jezelf niet met anderen en stop met piekeren

Wat funest is voor je geluksgevoel? Jezelf vergelijken met anderen en piekeren. Lastig? Zeker. Probeer afleiding te zoeken om je getob een halt toe te roepen. Lees een spannend boek, bel een vriendin, ga uitbundig dansen in je woonkamer of schrijf je problemen van je af in je journal.

4. Vriendelijk zijn

Je hoeft jezelf zeker niet te ontpoppen als de nieuwe Moeder Teresa, maar vriendelijker worden naar de mensen om je heen helpt zeker om je geluksgevoel een boost te geven. Doe bijvoorbeeld een boodschap voor je zieke buurvrouw, stuur onverwacht een kaart naar vrienden of bied simpelweg je hulp aan.

5. Koester je sociale relaties

Relaties zijn belangrijk voor ons levensgeluk. Helaas komen goede relaties niet zomaar aanwaaien. Het kost tijd om vriendschappen te sluiten, elkaar beter te leren kennen en de relatie te onderhouden. Het advies van Sonja: koester je sociale relaties. Immers, gelukkige mensen onderhouden uitzonderlijke vriendschappen, familie- en liefdesrelaties.

6. Leer omgaan met tegenslagen

Het leven bestaat niet alleen uit geluksmomenten. We krijgen allemaal te maken met tegenslagen. Hoe ga je daarmee om? Volgens geluksonderzoeker Sonja helpt expressief schrijven over traumatische gebeurtenissen om bepaalde gebeurtenissen te begrijpen, te aanvaarden en er iets zinnigs in te zien.

7. Leer vergeven

Misschien niet iets wat we graag willen horen, het is toch een lastige klus, maar leren vergeven helpt mensen om gelukkiger te worden. Niet zo vreemd, jarenlang negatieve gevoelens van boosheid en wrok met je meeslepen kost best wat energie. En je wordt er niet vrolijk van. De oplossing? Vergeving. Niet voor de ander, maar voor jezelf (en ja, dat klinkt best klef).

8. Versterk flow-ervaringen

Ken je het gevoel dat je alles om je heen vergeet, zelfs de tijd, omdat je zo geconcentreerd bezig bent met iets waar je ook nog eens plezier aan beleeft? Dat is een flow-ervaring. Zorg voor meer van deze fijne momenten in je dagelijkse leven en je geluksgevoel knapt er behoorlijk van op.

9. Geniet van het leven

Klinkt eenvoudiger dan het is: geniet van het leven. Want hoe vaak maken we ons geen zorgen over de toekomst? Of over gebeurtenissen uit het verleden? Het is knap lastig om helemaal in het nu te leven. Wat helpt? Beleef gelukkige momenten opnieuw. Denk bijvoorbeeld aan de bijzondere reis die je gemaakt hebt, de gezellige avonden met vrienden of aan de eerste romantische date met je geliefde.

10. Doelen bereiken: doe de dingen die jij belangrijk vindt

Waarom een doel nastreven zo belangrijk is voor ons geluk? Zonder doel ben je doelloos in het leven. Een doel geeft je richting in je bestaan. We voelen ons nuttig en het geeft een goed gevoel van controle over ons leven. En ook handig: doelen geven ons structuur en betekenis in ons dagelijks leven.

11. Praktiseer geloof of spiritualiteit

Heb je niks met religie of spiritualiteit? Probeer dan het heilige te zoeken in de gewone dingen van het leven. Ontdek de schoonheid in het dagelijkse leven: het zonlicht in je woonkamer, een heerlijke lunch of de glimlach van een kind.

12. Zorg voor je lichaam

Bewegen maakt mensen gelukkiger. En gezonder. Het advies van Sonja? Zorg voor jezelf: ga mediteren, glimlach vaak, beweeg en rust uit.